STUK#6 – SIEMEN VAN GAUBERGEN – 07.10 – 13.12.20

In zijn praktijk onderzoekt kunstenaar Siemen Van Gaubergen de status van hedendaagse beelden en de manier waarop we ze waarnemen. Verhalen, feiten en weetjes vormen regelmatig de gelaagde achtergrond waartegen zijn beelden vorm krijgen.

 

In zijn solotentoonstelling in STUK presenteert hij een nieuw boek en zes nieuwe schilderijen die ons doen nadenken over symbolen van nationale identiteit, ontstaansmythen en auteursschap.

Plumes blanche, Crête rouge (bien formée), Pattes bleues (teint légèrement bleuâtre)

 

In 1899 bezochten de Italiaanse vorsten Umberto I en Margaretha de stad Napels. Tijdens dit bezoek nodigde het hof de toen beroemde pizzaiolo Raffaele Esposito uit om een maaltijd voor de vorsten te bereiden. Esposito bereidde drie pizza’s. Een daarvan was gewijd aan de koningin, gemaakt met rode tomatensaus, witte mozzarella en groene basilicum verwijzend naar de nationale kleuren van de nieuw gevormde natie.

“…de gebroeders Brandi, in het midden van de Grote Depressie, wanhopig om meer zichtbaarheid te genereren voor hun pizzeria, besluiten om een “familie-mythe” in hun voordeel om te buigen. Ze vinden op de een of andere manier de naam van Camillo Galli, beslissen over een plausibele datum, en hebben een geloofwaardig (maar niet erg nauwkeurig) facsimile van het koninklijk zegel in rubber. Wat oud papier en een pen (ook hier een vergissing door geen vulpen te gebruiken), overdreven elegant script, en er wordt een vervalsing gemaakt.”

 

In de 13e eeuw werd een nieuwe methode ontwikkeld in Fabriano, een welvarende stad die bekend staat om zijn hoogwaardige papierproductie. De nieuwe methode was watermerken en het toepassen van een identificerend beeld of patroon in papier. Het diende vooral als hulpmiddel om afmetingen te identificeren, de merken van de papierfabrieken kenbaar te maken en de kwaliteit van het papier te bepalen.

 

STUKCAFÉ
07.10 – 13.12.20

 

OPENING & ARTIST TALK
07.10 – 19u, artist talk is onderdeel van Let’s Talk Leuven najaar 2020

 

Sinds najaar 2017 werken Cas-co en STUK samen aan presentatieplatform voor beeldend kunstenaars verbonden aan Cas-co. STUKcafé biedt hierbij exporuimte aan Cas-co residenten (N+1 & STUDIO) die de bezoekers verrassen met beeldend werk uit de Cas-co Studio’s.

 

Meer info: STUK
Beeldcredit: Siemen Van Gaubergen