STUK#4 – Kaïn Walgrave – 27.03-19.05.19

In zijn tentoonstelling in STUK gaat Walgrave op zoek naar een manier om een dynamisch universum van schilderijen, prints en tekeningen uit diverse materialen open te plooien: hoe toon en archiveer je op lineaire wijze iets dat an sich rizomatisch is van structuur? Hoe begin je aan iets dat gegarandeerd zal falen?

 

Sinds najaar 2017 werken Cas-co en STUK samen aan een presentatieplatform voor beeldende kunstenaars verbonden aan Cas-co. STUKcafé biedt hierbij exporuimte aan Cas-co residenten (N+1 & STUDIO) die de bezoekers verrassen met beeldend werk uit de Cas-co Studio’s.

 

“Het uitgangspunt van [Walgrave’s] onderzoek is irrationeel, maar de werkmethode geordend en precies. Bij elke stap wenst de kunstenaar zijn onderzoek te ordenen, te analyseren en te archiveren. Telkens rijzen er nieuwe vragen en groeit de complexiteit. (…). Onze geest wenst in een wereld te leven die we enigszins overzien, maar de nieuwsgierigheid drijft ons vooruit. De paradox van het archief is (…) een metafoor voor [onze] zoektocht naar kennis (…)”.
2018 – Filip Luyckx

 

 

Kaïn Walgrave is een beeldend kunstenaar gefascineerd door materialen en materiaalonderzoek en door de verbindingen die tussen zijn werken ontstaan. In zijn dagelijkse praktijk laat Walgrave materialen zoals papier, doek, verf, hars en lijm in fysieke en chemische processen op elkaar inwerken om ze daarna in wisselende constellaties te presenteren en te archiveren. De onderzoeksvragen en/of keuze van materiaal linken de schilderijen, prints en tekeningen op meervoudige wijze aan elkaar. De kruisverwijzingen vormen een complex web, een eigen wereld. Dit universum – in de vorm van een werkarchief – maakt intrinsiek deel uit van Walgrave’s praktijk. Elk beeld uit het archief is dan ook te begrijpen als een momentopname, dat tegelijkertijd een hele reeks beelden in zich vat, reeds bestaande en nog te creëren.

 

STUKCAFÉ
27.03 – 19.05.19
OPENING & ARTIST TALK
WO 27.03.19 — 19:00
Kaïn Walgrave in gesprek met Sammy Ben Yakoub

 
Meer info: STUK
Beeld: archief
Beeldcredit: Photo: Kaïn Walgrave

 

Kaïn Walgrave
(°1990, Leuven)

Kaïn Walgrave is een beeldend kunstenaar wiens praktijk voornamelijk resulteert in schilderijen, prints, boeken en tekeningen. Aan de basis van zijn werken ligt een sterke fascinatie voor het spel tussen materialen – verf, hars, lijm, solventen, doek en papier – die hij aan de hand van doordachte fysieke en chemische processen op elkaar laat inwerken. Walgrave verzamelt zijn werken, samen met testen, foto’s, voorwerpen en teksten, in een levend archief dat continu duwt tegen de grenzen van haar eigen ordening.

Kaïn Walgrave studeerde vrije beeldende kunsten, atelier grafiek, aan LUCA Brussel. Hij woont in Schaarbeek en werkt in Leuven waar hij resideert in de Cas-co studio’s.

 

Cas-co
Kaïn Walgrave