STUK#2 – Lore Stessel & Rubén Orio – VETA

STuk-Casco-Lore-horizonlaatVoor hun project VETA onderzoeken percussionist Rubén Orio en fotografe/schilder Lore Stessel hun gezamenlijke fascinatie voor hout. Als materiaal is hout veelvuldig aanwezig in het dagelijkse leven. Bovendien heeft het de bijzondere eigenschap te kunnen groeien in elke richting; het kan inkrimpen en uitzetten, het leeft. Orio en Stessel onderzoeken in hun werk de treffende overeenkomsten tussen mens en hout; de aders, de kleur, het groeien, het transporteren van vloeistoffen. In hun gedachtenexperiment beschouwen ze hout als ware het een menselijk lichaam.

Centraal in dit nieuwe werk staat het materiaal van het instrument en de bewegingen van de muzikant. Hout wordt niet langer bekeken als datgene waaruit een instrument is gebouwd, maar wordt zelf het instrument; het geluid dat gegenereerd wordt door het hout aan te raken, te bewandelen, te bespelen staat centraal. De bewegingen van de muzikant worden uitvergroot. Het lichaam van de muzikant en het ‘houten lichaam’ interageren en creëren samen een nieuwe geluidschoreografie.

 

Het project bestaat uit twee delen. In Cas-co worden de meer levendige of live componenten uitgevoerd waarbij de focus ligt op tactiliteit en beweging. In STUK presenteren Stessel en Orio het meer uitgepuurde resultaat van het live onderzoek in de vorm van fotografische beelden en geluidsfragmenten.

 

Voor de tweede keer slaan Cas-co en STUK de handen in elkaar voor een expo waarin STUKcafé ruimte biedt aan Cas-co-residenten.

 

STUK

28.03 – 06.05.18

 

Cas-co

18.04, 19u, Performance

18.04 – 29.04.18, Expo

donderdag-zondag: 17u-20u

 

 

Lore Stessel
(°1987, Leuven)

Het werk van Lore Stessel voltrekt zich in een proces van aantrekken en afstoten, waarbij het ene medium onmisbaar is voor het andere. Daar waar fotografie veel details vat in een kort ogenblik van concentratie en een rechtstreekse relatie met de werkelijkheid heeft, biedt schilderkunst haar veel vrijheid, materialiteit en mogelijkheden tot creëren. Haar onderwerpen gaan vaak over mensen met aandacht voor het lichamelijke of iets wat de mens achterlaat. Stessel houdt van de schoonheid van alledaagse handelingen, kleine gebaren en de kracht van beweging.

Lore Stessel behaalde haar Master in schilderkunst aan de Luca School of Arts te Brussel in 2009, en een Master in l’Ecole Nationale Supérieure de la Photographie Arles in 2012. In datzelfde jaar won ze de Louis Rouderer prijs. Ze wordt vertegenwoordigd door Rossicontemporary, Brussel, en woont en werkt in Leuven.

https://www.cas-co.be/lore-stessel/

Rubén Orio
(°1988, Logroño, Spanje)

Rubén Orio is een muzikant die woont en werkt in Brussel. Hij speelt regelmatig bij ICTUS Ensemble in Brussel en het Antwerp Symphony Orchestra. Orio studeerde aan de Barcelona ESMUC (Escola Superior de Musica de Catalunya), CODARTS (Kunstvakhogeschool, Rotterdam) en HOGENT (Universiteit Gent). Hij trad op als muzikant op internationale podia en festivals zoals Biennale di Venezia, MaerzMusik Berlin, Opéra de Paris, Festival van Vlaanderen Kortrijk, SPOR festival in Aarhus, OSTRAVA days, en MIXTUR festival in Barcelona.

In zijn multidisciplinaire praktijk werkt Orio graag samen met andere kunstenaars, zoals met de fotograaf-schilder Lore Stessel, choreograaf Vera Tussing of geluidskunstenaar Stephan Quix. Hij geeft ritmeworkshops in PARTS, en is mede-oprichter van het FRAMES percussiekwartet in Barcelona en het gitaar-percussieduo TheThirdGuy in Brussel.