STUDIO – Nada Gambier – 07-09.02.19 – Beyond the Black Box Festival

Tijdens het ‘Beyond the Black Box Festival’ (7-9.02) in de Brakke Grond, Amsterdam, worden voor de eerste maal onderdelen van het langlopende artistiek project ‘The Voice of a City’ (2017-19) van Cas-co resident Nada Gambier publiek gepresenteerd.

 

The Voice of a City is een multidisciplinair project dat focust op de subjectieve perceptie van het alledaagse leven in Europa, dat feit en fictie, geheugen en interpretatie samenbrengt via persoonlijke en collectieve verhalen.

 

In 2015, 2017 en 2018 reisden Nada Gambier (FIN/BE), Mark Etchells (UK) en Thomas Kasebacher (AT) langs Europese steden Tbilisi, Athens, Turku, Lille, Kortrijk, Brussels, Bradiford en Zagreb. Van Noord naar Zuid en van Oost naar West gingen ze op zoek naar verhalen, getuigenissen en deden aan subjectieve actuele geschiedschrijving door met lokale bewoners te reflecteren over begrippen zoals ‘thuishoren’, verandering en rijkdom.

 

Deze ontmoetingen met chefkoks, politiemannen, boeren, advocaten, activisten, leerkrachten, taxichauffeurs, … en de bevindingen die de kunstenaars tijdens hun maand in een specifieke lokale context hebben ze samengebracht in een boek, een performance en een tentoonstelling. De drie gepresenteerde componenten van het project zijn complementair, maar brengen ook afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar een ander aspect van de reiservaringen.

 

Voor het performatieve luik vertellen Nada, Mark en Thomas de verhalen die ze verzamelden, terwijl ze die linken aan van andere mensen uit andere periodes. Het publiek wordt uitgenodigd om rond een grote tafel om met namen en data een puzzel te bouwen waar verleden, heden en nabije toekomst samenkomen. De luisteraars worden uitgenodigd om een voorgesteld pad te volgen om de personages beter te leren kennen, maar ook hun verhalen over verandering, dislocatie en sociale ongelijkheid.

 

Het boek The Voice of a City bestaat uit teksten en foto’s van de personages en plaatsen van de reis. De verhalen situeren zich tussen feit en fictie. Op die manier respecteert het boek de waargebeurde ervaringen, maar laat evengoed ruimte om de informatie te hercomponeren in relatie tot concept en nieuwe verhalen.

 

 

 

De tentoonstelling neemt het werk verder weg van realiteit richting fictie. Foto’s, teksten en twee videowerken tonen het leven van alledag in een atmosfeer van verval, absurditeit en transformatie. Het neemt de kijker mee op een reis tussen het publieke, het voyeuristische en het intieme en biedt haar de mogelijkheid om achteruit te kijken naar de toekomst.

 

Project: Nada Gambier

In samenwerking met: Mark Etchells, Thomas Kasebacher and all the people who gracefully shared their time and stories in the process

Productie assistentie: Maurane Franka -Colson

Techniek: Joshua Vanhaverbeke

Set design: Amber Vandenhoeck

Beeld: Eugenie Obolensky

 

07-09.02.12, Beyond the Black Box Festival

Info en tickets: De Brakke Grond