STUDIO – Fijn Atelier – LUCA Biennale – 30.11.17

planTijdelijke Cas-co residenten Fijn Atelier en kunstenares Sarah De Vos van de Cas-co collega’s Batiment A presenteren nieuw werk tijdens de LUCA Biënnale ‘Let yourself fall’ gecureerd door Ief Spincemaille.

 

Fijn atelier maakt een hedendaagse interpretatie van het historische grondplan van de tentoonstellingslocatie Abdij Keizersberg – een schets van wat-geweest-had-kunnen-zijn.

 

Het werk Chapter 2.0 suggereert architectuur die er nooit geweest is. Het ambitieuze originele ontwerp van de abdij van Keizersberg, van de hand van Pierre Langerock (1897) voorzag een grootse abdijkerk op de positie van de huidige kappitelzaal. In het verlengde van de kerk was een achthoekige ruimte getekend, midden in de binnentuin. Meer informatie dan het plan is er niet. Op de axonometrie valt de ruimte net buiten beeld. Door 2 eenvoudige ingrepen creëert Fijn Atelier een suggestie van deze nooit gerealiseerde ruimte: twee cirkels – 1 op het maaiveld, en 1 op hoogte – worden met behulp van de verbeelding van de toeschouwer de ruimte, die ooit bedacht werd door een andere ontwerper.

Sinds 2015 is fijn atelier de samenwerking tussen Anne-Valérie de Meulenaere en Liesbeth Put. Het werk van dit jonge duo bevindt zich op het raakvlak tussen architectuur, interieur en installatie.

 

LUCA Biënnale – Let Yourself Fall

Met de metafoor van ‘de val’ cureert Ief Spincemaille een tentoonstelling over het (on)vrijwillig opgeven van wat gekend en vertrouwd is. (Let yourself) fall gaat over een kantelende wereld waar niets nog zeker lijkt. Over talloze vluchtelingen die over land en zee dwalen op zoek naar een betere plek. Maar ook over zwervende kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden die zich hervestigen en hun praktijk vorm geven in een andere context. Buiten het klassieke museum of laboratorium, in allerhande collectieven, participatieve buurtprojecten, verrassende allianties… (Let yourself) fall gaat over een verlangen naar, en vrees voor wat onbekend en veraf is.Geen betere plaats om na te denken over een wereld waar niets nog zeker lijkt dan in een Benedictijnenabdij, waar men al eeuwen volgens dezelfde regel van Benedictus leeft. Van 30/11 tot 11/12 laten verschillende makers en denkers zich vallen in de Abdij Keizersberg, net achter OPEK. Na deze elf dagen durende tentoonstelling verhuizen alle werken naar de tentoonstellingszaal van de universitaire bibliotheek, waar ze in alfabetische volgorde op de grond worden gerangschikt. Gevallen, eindelijk een grond gevonden.
Abdij Keizersberg (start aan OPEK) 30/11 – 11/12. 14u – 20u
Tentoonstellingszaal universiteitsbibliotheek 19/12 – 27/01. 10u – 17u
met werk van Wim Catrysse, fijn atelier, Mekhitar Garabedian, Sarah De Vos, Kurt D’ Haeseleer, Bram van Breda, Ief Spincemaille, De Andere Markt, Georges Lemaître.Rond-lezingen van o.a. Thomas Hertog (natuurkundige), Jozefien Van Beek (journalist), Dirk Hanssens (monnik), Stijn Devillé (theatermaker), Siebe Vanhee (‘big wall’ klimmer), Volkmar Muehleis (schrijver).