SOLO#3 – STEVEN BAELEN – 21&22.10.17

DSCF0400Steven Baelen tekende 4 weken lang met houtskoolkrijt op de muren van de voormalige Mariakapel in Machelen-aan-de-Leie. Geïnspireerd door een vroeg werk van Raveel (Tafeltje met cactus, 1951) nam de kunstenaar een serie kleine tekeningen van zijn directe omgeving mee naar Machelen. Elementen uit deze tekeningen verwerkte hij tot een organisch groeiende muurtekening.

 

Gelijktijdig opent in het Roger Raveelmuseum een presentatie van de drie kunstenaars van SOLO zomerreisidentie 2017. Steven Baelen toont er de serie tekeningen die de basis vormden voor zijn muurtekening in de kapel; Wannes Goetschalckx toont een trailer van de film over het Leiewater dat hij terugbracht naar de bron van de rivier in Lisbourg en D.D. Trans keert terug met enkele ingrepen die hij ontwikkelde gedurende zijn residentie.

 

De presentatie van SOLO 2017 loopt parallel aan de nieuwe tentoonstelling van het Raveelmuseum, Provinciale Prijs Beeldende Kunst 1997-2017, die opent op zondag 22 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

SOLO zomerresidentie, Petegemstraat/Leihoekstraat, Machelen-aan de-Leie

Open: zaterdag 21 & zondag 22 oktober, 11-17 uur

 

SOLO zomerresidentie is een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel, naast het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het project is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

 

Het is de eerste keer dat Vlaamse atelierorganisaties een gezamenlijke project opstarten rond de professionele ondersteuning van beeldend kunstenaars. De gezamenlijke residentie in Machelen is een casestudy voor een structurele samenwerking. Zo kunnen we met gebundelde krachten ingaan op vragen uit een regio ruimer dan het stedelijke werkingsgebied en op kansen van bv. tijdelijke leegstand in landelijke gebieden.

 

SOLO zomerresidentie wordt mogelijk gemaakt door:
Intercommunale VENECO, NUCLEO Gent, Studio Start Antwerpen, Cas-co Leuven, Roger Raveelmuseum, Gemeente Zulte, provincie Oost-Vlaanderen, Stad Antwerpen