Off the, Grid – Reflectie – Line Boogaerts & Ine Claes

 

In januari en februari 2021 toont resident Line Boogaerts “Reflectie” in Off the, grid, de artist-run space van Cas-co. De presentatie bestaat uit een raamprojectie, een samenwerking met de transdisciplinaire kunstenaar Ine Claes, en een kleinere installatie in de inkomhal van Cas-co. Binnen en buiten worden, voor korte duur, met elkaar verwisseld en versmolten.

 

 

 

Interval Wiper Switch

 

“Line Boogaerts heeft een fascinatie voor de auto. Of preciezer: Boogaerts is gefascineerd door de auto als beeldmachine; de voor- of achterruit die de blik medieert, de snelheid waarmee de machine door het landschap klieft en steeds veranderende beelden op je afvuurt, het ritme van die beelden, de overdaad aan externe prikkels en tegelijkertijd de monotonie ervan, de afstand die gecreëerd wordt, waardoor je ziet maar niet noodzakelijk registreert.”

(fragment uit tekst van Karen Verschooren)

 

Op een raam in de voorgevel van Cas-co wordt een beeld geprojecteerd: door de voorruit van een auto zien we een bewegend personage, tegen een achtergrond van verglijdende landschappen. De autoruit is als een kader, dat een schilderij van actie en beweging omgeeft. De artificiële realiteit van het voertuig en de snelheid die het maakt, staan in contrast met het individu, een mens van vlees en bloed.

Interval Wiper Switch is een interactief tekeninstrument, dat bestaat uit een autovoorruit en een videoprojectie. De installatie kan geactiveerd worden door een performer, die met olie en pigment tekeningen maakt op de ruit. De ruitenwissers op de voorruit vegen die tekeningen bijna even snel weer weg als ze zijn ontstaan: een vergeefse poging om greep te krijgen op de wereld vanachter het venster.

Interval Wiper Switch is een langdurig onderzoek naar de interactie tussen video, projectie en tekening, beweging en geluid, gelaagdheid en transparantie.

 

 

 

Zoom in

 

Naast de projectie op het raam, in de inkomhal van Cas-co, bevindt zich de installatie Zoom in.

Vergankelijke lijnen worden door een hand getekend, een vluchtige inkijk in de vloeiende gedachtewereld van de kunstenaar, en bij uitbreiding van elk indivdu. Line Boogaerts herleidt het tekenen tot een heel persoonlijke, intieme handeling.

 

 

 

AFGELOPEN: “Reflectie” is elke weekdag gratis te bezichtigen, vanaf 17u00 tot en met 22u00, van op het voorplein van Cas-co. 

 

 

 

 

Foto: Line Boogaerts