M-Residentie – Yannick Ganseman – 01.03 tot 31.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yannick Ganseman (Leuven °1984) is gedurende drie maanden te gast in Cas-co als M-resident. Ganseman zal tijdens zijn residentie focussen op de ontwikkeling van nieuw werk, met name landschappen in bas-reliëf en (zelf)portretten. Daarnaast nodigt hij kunstenaars en auteurs uit om in dialoog te treden over zijn werk, met als einddoel om teksten te genereren voor zijn eerste monografische publicatie.

 

In zijn schilderijen, bas-reliëfs en sculpturen beeldt Ganseman zijn directe omgeving af: bloemen, een landschap achter het raam, een koffiepot, schoonmaakproducten of een moeder met kind. Genretaferelen, stillevens en (familie)portretten wisselen elkaar af. Ganseman plaatst zich in een lange traditie van kunstenaars die hun dagdagelijkse realiteit gebruikten als startpunt voor hun beeldend onderzoek. Door bewust te refereren aan deze traditie – zij het door kleurgebruik, compositie of materiaalkeuze – laadt Ganseman zijn werk op met een uitstraling die het vergankelijke karakter van zijn onderwerpen overstijgt. Niet ondanks maar juist dankzij een doorgedreven aandacht voor het alledaagse, krijgt Gansemans werk een tijdloos karakter. Ganseman legt in zijn oeuvre een bitterzoete paradox uit het leven bloot: het meest banale en het meest essentiële zijn dikwijls inwisselbaar.

 

Yannick Ganseman is geselecteerd voor de Grote Prijs Ernest Albert. In dat kader wordt zijn werk van 20 maart tot 25 mei 2021 getoond in De Garage te Mechelen.