M-ruimte – Maud Gourdon & Chantal van Rijt – 04.11.19 – 31.01.20

De artistieke samenwerking tussen Maud Gourdon & Chantal van Rijt ontstond uit hun gedeelde interesse in de manier waarop structuren en reproductieve processen nieuwe visuele en ruimtelijke verhalen kunnen creëren.

 

Ze vertrekken hierbij elk vanuit hun eigen artistieke taal – fotografie en installatie voor van Rijt en tekst, tekeningen en sculpturen voor Gourdon.

 

Tijdens hun residentie in Cas-co vertrekken Gourdon en van Rijt vanuit data genererende systemen om het onderwerp van coderen en de-coderen te benaderen. De kunstenaars kijken naar talige structuren als verschillende taalcodes uit verschillende domeinen. Door ze te om te zetten in een nieuwe formele taal bevragen Gourdon en van Rijt de mechanismen in communicatie en de semantische verschuiving die vertaling met zich meebrengt.

 

In taalcodes worden de aparte eenheden – die samen de code vormen (letters, cijfers, symbolen, …) – niet beschouwd als traditionele communicatiemiddelen. In deze context wordt het idee van vertaling compleet arbitrair, door de originele betekenis in een compleet ander perspectief te plaatsen. De kunstenaars zien vertaling als een ambivalente omgeving waar niets is wat verwacht wordt en waar alles in voortdurende transformatie en transmutatie is.

 

Elk jaar biedt M-Museum Leuven een residentieplek aan in haar M-ruimte in Cas-co. M-Museum Leuven biedt binnen dit programma kunstenaars uit de regio intensieve samenwerking en begeleiding, gesprekken met verschillende curatoren, de productie en presentatie van nieuw werk. Cas-co stelt het jaarprogramma Workspace/Labo open voor alle M-residenten.

 

Beeld: Domestic Echo, Chantal van Rijt