Lancering SOLO zomerresidentie – zondag 2 juli, 12.30u, Machelen-aan-de-Leie

SOLO zomerresidentie is een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel, naast het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het project is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

Na een open call selecteerde een onafhankelijke jury de kunstenaars D.D. Tran, Wannes Goetschalckx en Steven Baelen. Zij werken deze zomer een vijftal weken in Machelen-aan-de-Leie en verblijven in een bijzondere module in de kapel, ontworpen en gebouwd door architect / kunstenaar Olivier Goethals. De residenties worden steeds afgesloten met een publiek moment.

SOLO_flyer_VERSO.132153 20-web


Graag nodigen we u uit voor de lancering van SOLO zomerresidentie, op zondag 2 juli om 12.30, in aanwezigheid van de burgemeester van Zulte Simon Lagrange en de samenwerkende organisaties (aansluitend op de opening in het Raveel Museum om 11 uur). De nieuwe verblijfsmodule is uitzonderlijk te bezoeken voor publiek.

SOLO zomerresidentie, Petegemstraat/Leihoekstraat, Machelen-aan de-Leie.

OVER DE KAPEL
Een groot raam in de verste uithoek van het Raveelmuseum biedt uitzicht op een kapel. Het aanpalende klooster werd in de voorbije jaren afgebroken en maakte plaats voor een nieuwbouwproject. De kapel bleef behouden en werd aangekocht door intercommunale VENECO, met het oog op herontwikkeling en verkoop. Door de samenwerking met de atelierorganisaties wordt de kapel nu voor minimaal 2 jaar ter beschikking gesteld als werk- en verblijfplaats voor kunstenaars. VENECO investeerde in een basisrenovatie om de plek gebruiksklaar te maken: sanitair en voorzieningen werden opnieuw aangelegd en er werd een verblijfsmodule gerealiseerd.

SAMENWERKING ATELIERORGANISATIES
Het is de eerste keer dat Vlaamse atelierorganisaties een gezamenlijke project opstarten rond de professionele ondersteuning van beeldend kunstenaars. De gezamenlijke residentie in Machelen is een casestudy voor een structurele samenwerking. Zo kunnen we met gebundelde krachten ingaan op vragen uit een regio ruimer dan het stedelijke werkingsgebied en op kansen van bijvoorbeeld tijdelijke leegstand in landelijke gebieden.

Voor het programma van 2018 wordt de samenwerking uitgebreid met andere atelierorganisaties en volgt in het najaar een nieuwe open call.