Studio’s

2019 – …

Works in bags

2019

Kadercirckels

2019

No title

2018

Jan Duerinck

Jan duerinck onderzoekt hoe beelden zich tot een maatschappelijke context verhouden. Waar perceptievorming zich situeert in de beeldtaal en hoe ze ‘gehanteerd’ wordt. Vanuit een maatschappelijke context wordt het maken van beelden en de perceptie ervan vorm gegeven. Beelden belichamen als het ware de context, (context is content). Maar evengoed is de omgekeerde situatie mogelijk. Waarbij het vormen van beelden, of de lezing ervan, de maatschappelijke context waarbinnen ze ontstaan vorm geeft. 

 

Jan Duerinck oogst deze situaties waarbij context en content vervagen en onderling inwisselbaar worden. Zijn beeldend werk vertrekt vanuit een materialiteit die zijn eigen context en content bezitten, die door een verhoogde staat van banaliteit onzichtbaar lijken te zijn geworden. De materialen bestaan niet los van hun context ~ noch is een sokkel niet zichtbaar tot op het moment dat de sculptuur die erop stond wordt weggehaald.

 

Jan Duerinck speelt met het isoleren en hercontextualiseren van deze materialen en hun implicaties. Hij speculeert met bestaande connotaties en de conforme toepassingen ervan om zo tot nieuwe situaties te komen. Situaties die een verlangen blootleggen, die conformisme tentoonstellen en vormen van maatschappelijke context interpreteren.

 

(Credit: vrij (lyrisch) naar Mr. Goudberen)

 

Jan Duerinck (geboren in Leuven, 1991) behaalde een master in beeldende kunsten aan LUCA Brussel in 2016.

 

janduerinck.be