Ateliers,
kunstwerkplaatsen,
artistieke projectruimtes
in Leuven

In 2015 transformeerde Cas-co een voormalig leegstaand industrieel magazijngebouw aan de Vaartstraat 94 in een ateliergebouw met plaats voor residenties en atelierruimtes. De Vaartkom is een oude industriële site rondom de Vaart en de Dijle waar volop nieuwe kansen voor artistieke makers gecreëerd worden.

Studio

Studio is de atelierwerking van Cas-co. Vaartstraat 94 beschikt momenteel over 14 ateliers voor beeldende kunstenaars, die verhuurt worden aan democratische prijzen.

 

Wanneer er een ruimte vrij komt, lanceert Cas-co een open call. Kandidaten bezorgen een CV, portofolio en gemotiveerde aanvraag. Een selectiecommissie, bestaande uit leden uit de professionele (podium)kunstensector, beoordeelt de aanvragen op basis van het ingediende dossier.

 

Deze studio’s kunnen in gebruik genomen worden voor een periode van minimaal 1 tot maximaal 5 jaar. De studio’s zijn voorzien van veel daglicht, internet, verwarming, verlichting en elektriciteit.

 

Download specifications

Zie ook kunstenaars.

N+1

N+1 Project Space is een creatie, experimenteer- en presentatieruimte van 30 m². Het N+1 programma van Cas-co is een kortlopende residentie voor recent afgestudeerde, beeldende kunstenaars. De residentie is gekoppeld aan een begeleide werkperiode en een presentatie in de vorm van een expo en/of artist talk. Na een creatieperiode van maximaal 3 maanden, volgt een publiek toonmoment van 2 à 3 weken en de mogelijkheid om artist talks, screenings, lezingen en publicaties voor te stellen in de aanpalende ruimtes.

 

L’espace-projet n+1 est un espace de 25 m2, destiné à la création, à l’expérimentation et à l’exposition d’un projet de courte durée. Le processus de création sera suivi d’une exposition de 2 à 3 semaines.

 

The n+1 project space is a small-scale, 30 m²  space in which to create, experiment, and exhibit. It is meant for a short-term creative project, followed by a 2-3 weeks exhibition.

 

Download specifications

M-ruimte

In de M-ruimte geeft M – Museum Leuven jaarlijks drie kunstenaars de kans om hun werk verder te ontwikkelen. Om een betekenisvolle rol in een kunstenaarsloopbaan te spelen, biedt M maatwerk binnen verschillende trajecten en schalen. Een intensieve samenwerking en begeleiding, gesprekken met verschillende curatoren, de productie van nieuw werk, een het toewerken naar een presentatie staan hier centraal.

 

30CC-ruimte

30CC gelooft in een nieuwe aanpak voor cultuurcentra. De maatschappelijke context en het kunst- en cultuurlandschap is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Als cultuurcentrum van de toekomst wensen we geen passieve rol te spelen. Onze missie is zoveel mogelijk de kunsten in het hart van de samenleving te plaatsen en daarnaast ook de kunsten te empoweren. Dit laatste doen we o.a. door een uitgebreide residentiewerking binnen ons cultuurcentrum.

 

Binnen de 30CC-RUIMTE in Cas-Co zijn de residenties vooral gericht op experiment. Letterlijk en figuurlijk. We ondersteunen zoekende makers bij het vormgeven van hun individuele parcours. We zijn een  gastvrij huis en een ideale broedplaats voor residenten in theater, performance en alle hybride vormen, om in alle rust en met de nodige omkadering te repeteren, te schrappen en opnieuw te beginnen. Bijzondere aandacht gaat naar participatieve kunstpraktijken en artistiek onderzoek waarin kunstenaars samen met burgers op zoek gaan naar de juiste vorm om alternatieve stemmen en interpretaties te laten weerklinken. Hiervoor werd deze call gelanceerd.

 

In de 30CC-RUIMTE bieden we langere residentieperiodes van 1 tot 2 maanden die afsluiten met een try-outmoment of het zichtbaar maken van het proces of het onderzoek via een medium naar keuze. Hierbij ligt de focus eerder op experiment en innovatie dan op het resultaat. Naast gebruik van de podiumkunstenruimte van 180 m2 bieden we ook coaching en feedback aan. Alle residenten kunnen deelnemen aan het inhoudelijk programma van Cas-Co waar artistiek onderzoek, ontwikkeling, ontmoeting en creatie centraal staan. Het programma bestaat uit studio visits, talks, en master classes. Daarnaast kunnen alle kunstenaars tijdens hun residentieperiode gebruik maken van: gedeelde projectruimte, proefopstellingsruimte, fotolabo, zeefdruklabo.Tot slot krijgen alle residenten gratis toegang tot de podiumvoorstellingen van 30CC, M – Museum M, het programma Dans van STUK en het extra murosprogramma van Cas-co met o.a. tentoonstellingsbezoeken, studio visits,..

 

De residentiewerking van 30CC heeft anderzijds ook een sterke focus op CIRCUS door onze werkplaats CIRKLABO. CIRKLABO is het Leuvens laboratorium waar circuskunst in al zijn vormen zal worden verkend. Artiesten krijgen er de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Alle info hier: https://www.30cc.be/nl/cirklabo. De werkruimtes van CIRKLABO zijn verspreid over Leuven, ook in Cas-Co met een zwaartepunt in 30CC/Predikerenkerk.

 

Download specifications

Zie ook kunstenaars.

Off the, Grid

Off the, Grid is een artist-run space waar kunstenaars kunstenaars presenteren. Elk seizoen bezet een nieuwe groep van kunstenaars deze off-space waar ze ruimte en programma maken met en voor kunstenaars.

EXPAND(ed)

Onder de noemer EXPAND(ed) geeft Cas-co, in samenwerking met een groot aantal vaste partners, een invulling aan de Deelplek Ateliers in maakleerplek aan de Vaartkom in Leuven. Vanuit het idee dat kunstenaars vandaag de dag niet op een eiland werken, zet EXPAND(ed) radicaal in op verbindingen tussen de culturele sector en andere sectoren. In 2021 ligt de focus van EXPAND(ed) op innovatie.

STUK

Sinds 9 november 2017 startten Cas-co en STUK een presentatieplatform voor beeldend kunstenaars verbonden aan Cas-co. STUKcafé biedt voortaan exporuimte aan Cas-co residenten (N+1 & STUDIO) die de bezoekers zullen verrassen met een serie van interventies, video’s, grafisch en beeldend werk recht uit de Cas-co Studio’s.

SOLO

SOLO zomerresidentie was een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel, naast het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het project is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, VONK uit Hasselt in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

 

De kunstenaars werkten in de zomer van 2017 elk een vijftal weken in Machelen-aan-de-Leie en verbleven in een voor de site ontworpen module in de kapel, gebouwd door architect / kunstenaar Olivier Goethals. De residenties werden steeds afgesloten met een publiek moment.

 

SOLO zomerresidentie werd mogelijk gemaakt door: intercommunale VENECO, Roger Raveelmuseum, Gemeente Zulte, provincie Oost-Vlaanderen, Stad Antwerpen